La movilización como mecanismo para romper la fragmentación

Aquest és l’estudi sobre la vaga de tècnics de Movistar del 2015, La movilización como mecanismo para romper la fragmentación. El desarrollo de una identidad colectiva durante la huelga de técnicos de Movistar,
de Martí López-Andreu, de l’Universitat de Leicester.

“Este artículo analiza la huelga de técnicos de Movistar, que incluyo empleados y trabajadores autónomos de diferentes contratas, y pone de relieve el desarrollo de procesos de solidaridad en una fuerza de trabajo fragmentada.” (De la presentació del document.)

Descarregar pdf (185 KB)

HuelgaMovistar

Correscales. La pelicula

 

En primer lloc, us volem agrair de tot cor la contribució econòmica amb la que vàreu fer possible el Correscales, un trajecte de dignitat contra la precarietat. Perquè sense vosaltres no hagués estat possible. 

Un projecte amb diverses vessants i projectes incorporats en sí mateix amb els que donar compte i denúncia de la fragmentació i subcontractació com a mecanisme sistèmic (i alhora quotidià) que precaritza les nostres vides.
Un fenomen davant del qual, treballadors i treballadores de contractes i subcontractes, falsos autònoms, sindicats, col·lectius i moviments socials van voler respondre-hi. Primer: donant suport a la vaga indefinida dels tècnics subcontractats de Telèfonica-Movistar la primavera del 2015. I després, al seu torn i alhora: també el posterior Correscales a principis del 2016.
Un projecte que vàreu i has fet possible. Un projecte col·lectiu construït amb la vostra i la teva ajuda, com a tal, ajuda mútua, és i volia ser: és a dir, com a un projecte reeixit d’ajuda mútua.
Entre les coses que incloïa aquest projecte del Correscales, tant pel que fa a l’ajuda humana com també econòmica que l’ha fet possible, n’és part un documental cinematogràfic sobre la manifestació corrent al llarg de 800km entre Bilbao i Barcelona, amb més de 80 relleus col·lectius i personals de solidaritat feta realitat, així com 80 municipis d’acollida a cada pas.
Un mitjà, un trajecte, un terra ple de dignitat i lluita contra el fenomen de la precarització de les nostres vides. I que ahir i avui és Movistar, com avui i demà succeeix a tantes altres empreses, localitats i situacions laborals i quotidians que ens fragmenten i afecten a totes.
Ara que fa un any d’aquella experiència, estrenem el documental.
I la seva pre-estrena especial per a les persones i col·lectius que com vosaltres el vàreu fer possible, tindrà dos sessions especials:
1. Barcelona: Dissabte 11 de Març, a les 20h al teatre de l’Ateneu de Nou Barris
2. Euskal Herria: amb propera data i localitat de la que informarem un cop confirmada
En el decurs de les 2 sessions farem entrega de les recompenses del crowfunding que inclouen samarretes del Correscales, així com de la reserva de seients per aquelles persones que ja vàreu comprar l’entrada per a la pre-estrena a través de la plataforma Goteo entre els lots de recompenses del crowfunding
Recordar-vos també als col·lectius que vàreu fer grans aportacions en la messura de les vostres possibilitats (agregades o desagregades en diverses aportacions al llarg dels 80 dies que va durar el crowfunding), que podeu possar-vos en contacte a l’adreça correscales2016@gmail.com per sol·licitar els passis del documental in situ a les vostres seus, un cop s’hagin aquestes dues pre-estrenes a Barcelona i Euskal herria.
L’aforament de l’Ateneu de 9 Barris és limitat i recomanem que us animeu a venir i ens ajudeu amb la dfusió, però què tanmateix reserveu seient: mitjançant mail amb cos d’Assumpte o Títol “Reserva Pre-Estrena” a correscales2016@gmail.com , o bé arribeu a l’Ateneu de 9 Barris amb suficient antel·lació
Salut i Gràcies, un cop més, per la vostra solidaritat, comprensió i ajuda. Com sempre!
Ens veiem l’11 de març!

Full 102. Telefónica va vulnerar el dret de vaga

“… se estima como HECHO PROBADO: Los actos del empresario lesivos del derecho de huelga de los trabajadores consistentes en la sustitución de los trabajadores en huelga por otros no vinculados al centro de trabajo al tiempo de su ejercicio… Dicha infracción se encuentra preceptivamente tipificada y calificada como muy grave…”

 

Full101

Recull de premsa de la vaga de tècnics de Movistar

Autónomos y subcontratados por Telefónica convocan huelga indefinida. Article de Gladys Martínez López a Diagonal:

https://www.diagonalperiodico.net/global/26207-autonomos-y-subcontratados-por-telefonica-convocan-huelga-indefinida.html

Huelga total en Telefónica-Movistar. Article publicat per Diagonal (Diso Press):

https://www.diagonalperiodico.net/global/26326-huelga-total-telefonica-movistar.html

La cruda realidad de Telefónica-Movistar. Article de Aitzol Ruiz de Azúa de la Concha a Diagonal:

https://www.diagonalperiodico.net/la-plaza/cartas/26315-la-cruda-realidad-telefonica-movistar.html

La rebelión de los esclavos de Telefónica-Movistar. Article de Gladys Martínez López a Diagonal:

https://www.diagonalperiodico.net/global/26391-la-rebelion-esclavos-telefonica-movistar.html

Article de Montse Santolino a la Directa:

https://directa.cat/revolta-de-escales

Articles de Eddy Sánchez a Diario.es;

http://blogs.publico.es/la-soledad-del-corredor-de-fondo/2015/04/14/la-huelga-de-tecnicos-de-movistar-y-la-irrupcion-del-nuevo-asalariado-urbano/

http://www.eldiario.es/zonacritica/huelga_movistar_telefonica_6_382921744.html

Isaac de la Rosa a Público:

http://blogs.publico.es/la-soledad-del-corredor-de-fondo/2015/05/01/dar-a-la-huelga-de-movistar-la-relevancia-politica-que-merece/

Alba López a la Directa, La revolució de les escales es manté ferma:

https://directa.cat/revolucio-de-escales-es-mante-ferma

Las mujeres huelguistas de “revolución de las escaleras”. Andrea Villa a La izquierda Diario:

http://izquierdadiario.com/spip.php?page=movil-nota&id_article=15066

 

Dia 30A, concert per la caixa de resistència

 

La vigíla del primer de maig, aquest proper dijous 30 d’abril, es celebrarà a Barcelona un acte únic i sollidari amb la REVOLTA DE LES ESCALES, la vaga indefinida que van començar el dia 7 d’abril els tècnics i tècniques subcontractades i precaritzades per Telefónica-Movistar.
Aquest acte, co-organitzat per l’Ateneu La Torna, es farà al Casino de l’Aliança del Poblenou (Rambla del Poblenou, 42) i començarà a les 19.30h.
Comptarem amb la presència dels vaguistes, activistes de moviments socials i els concerts de diversos grups i artistes molt estimades per totes nosaltres com ara EL SOBRINO DEL DIABLO, KÒDUL, TOMÀS DE LOS SANTOS i l’actuació per primer cop a Barcelona d’ OVIDI-3 (BORJA PENALBA, DAVID CAÑO I DAVID FERNÀNDEZ)
Els diners de les entrades i bons d’ajut estaran destinats a la caixa de resistència, necessària i imprescindible per a què els i les treballadores puguin mantenir la vaga indefinida i disposar d’un mínim de recursos per sobreviure.
Les persones solidàries, els moviments socials, treballadors i treballadores, les veïnes i veïns d’arreu no hi podeu faltar. Us hi esperem per seguir somiant, lluitant i cantant plegades.
PER LA REVOLTA DE LES ESCALES: TRENQUEM EL SILENCI!
Ajudem-los a resistir.

cartell vaga telefonica 30abril 2015 baixa res

Ni atur, ni precarietat, exigim un treball digne

Manifestació juvenil el dia 30 d’abril a la plaça de la Revolució de Gràcia, a les 19,30.

Han convidat a la gent de la vaga de tècnics de Telefónica.

Ni atur ni precarietat, exigim un treball digne.
Ni atur ni precarietat, exigim un treball digne.

Acords de la reunió amb moviments socials

Ayer, día 16 de abril, hubo reunión de huelguistas con 23 asociaciones y grupos sociales de Barcelona, solidarios con la lucha indefinida de Contratas, Subcontratas y Autónomos de Telefónica/MoviStar. Se acordaron una serie de acciones:

. Declarar el lunes 20 de abril DÍA DE LUCHA SOCIAL coincidiendo con la HUELGA DE TRABAJADOR@S DE LA PLANTILLA DE TELEFÓNICA/MOVISTAR

. 7:30h. Manifestación desde la Plaça Francesc Macià, con las escaleras de los instaladores pasando por diferentes medios de comunicación con la finalidad de visualizar la lucha por toda Barcelona. Es importante nuestra respuesta para que las contratas vean que estamos a su lado.

. 19:00h. Manifestación unitaria de todos los movimientos sociales. Salida desde Plaça de Catalunya (Edificio: Mobile World Congres).

L@s trabajador@s de la plantilla de Telefónica/MoviStar debemos estar a la altura de esta huelga histórica donde hay tanto en juego.

Otras medidas previstas:

Venta de miles de bonos de 2 y 10€ en la puerta de empresas como Seat, festivales musicales, etc, pedir ingresos directos a partidos y sindicatos en la caja de resistencia, enganchar carteles en tiendas y centrales telefónicas, vender rosas solidarias con las contratas en tenderetes el día 23 sant Jordi, estudiar locales de referencia en los que recoger bonos, alimentos, carteles o pegatinas y acudir a la Universidad con los sindis de estudiantes extendiendo el conflicto a todos los futuros precarios. El día 18 se irá a la manifestación contra el TTIP con una intervención sobre el poder de las multinacionales contra los trabajadores.